miércoles, 26 de octubre de 2011

Peu de Rata

Descripció
És un bolet molt ramificat en forma de corall, que pot fer entre 8 i 14 cm d'alçària i uns 20 cm d'amplada. Rames gruixudes, cilíndriques, molt ramificades. De color groc, després ocre. Peu gruixut, canós, groc pàl·lid. Carn blanca.
Ramaria aurea Peus de rata grocs comestible de jove

Peus de cabrit, Peus de Crist, Peus de rata gris,Ratapeus

Peu de rata Bord, Pie de rata Purgante: De color blanc la base, i la resta rosa ataronjada,ramificacions acabaments bifurcats y dentats de color groc.


Peus de Rata



Publicat: 27 Oct 2008 1:52 Assumpte: Els Peus de Rata (per petició del company lluis cs)

Per començar m'agradaria comentar que TOTS els Peus de Rata, absolutament tots (comestibles i tòxics) son purgants!!! Vamos, que no en mengeu mai en grans quantitats o pensareu que heu menjat el "famós" Peu de Rata Bord. A més a més, hi han moltes espècies que s'assemblen molt entre elles, comestibles i tòxiques (cap mortal), i ja només per això jo personalment no les agafo! Es una decisió personal, tampoc son res de l'altre món sota la meva opinió, culinariament parlant . Parlaré primer de les 3 espècies que es consideren com a bones comestibles (per ordre de millor a pitjor sota la meva opinó personal) i a continuació de les possibles confusions amb les tòxiques. Dir que els Peus de Rata formen part de l'ordre dels Afil.loforats, de la familia de les ramariàcies i gènere ramaria; tot i que començaré parlant del Peu de Rata Reina que pertany a la familia de les sparassidàcies i el gènere sparassis:

1.- PEU DE RATA REINA; Manetes arrisades (Sparassis crispa). No s'assembla als peus de rata, es única en la seva forma característica semblant a una esponja de mar i per el seu gran tamany que pot arribar a fer 40cm d'amplada. Es el millor Peu de Rata, l'únic que jo personalment agafaria del bosc. Viu sota coniferes, al peu de l'arbre o sobre soques, basicament pins però també avets i pícees:


  
2.- PEU DE RATA COLIFLOR (Ramaria botrytis). Es el millor de les "Ramaries", es pot menjar fins hi tot cru macerat unes hores abans en vinagre. Viu sota avets i faig, tot i que també es pot trobar sota pi roig i en boscos de caducifolis (sobretot alzinars de montanya). Es podria confondre amb la Ramaria formosa (Peu de Rata Bord - tòxica) pero aquesta té una forma diferent, menys ramificada, amb les puntes grogues i viu sota planifolis, especialment sota faig:

Ramaria botrytis (Peu de Rata Coliflor) - Bon comestible


Ramaria formosa (Peu de Rata Bord) - Tòxica, molt purgant!! (un dato: hi ha gent que la menja precisament per aprofitar l'efecte purgant - el mundo al revés )


3.- PEU DE RATA GROC; Manetes (Ramaria aurea). Es pot confondre també amb el Peu de Rata Bord, pero aquest, com ja hem vist, té les puntes de color groc llimona, es menys ramificat i té un color més rosat salmó. Viu bàsicament sota faig (Fagus sylvatica). Es comestible només de jove i es pot confondre amb 3 Peus de Rata més molt similars i igualment comestibles: Ramaria flavescens, Ramaria flava i Ramaria sanguinea:

]

1 comentario:

  1. Muy buena explicación , y totalmente de acuerdo contigo .. llevo años viéndolas y no las recojo..

    ResponderEliminar